Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Contagion (70/100)



ΣκηνοθεσίαΣτίβεν Σόντερμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο, Μαριόν Κοτιγιάρ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Λόρενς Φίσμπουρν, Τζενιφερ Εϊλ, Τζον Χοκς
Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας
Διάρκεια: 106'


Μία ταξιδιώτισσα παίρνει ξηρούς καρπούς από ένα μπολ στο μπαρ του αεροδρομίου, πριν δώσει την πιστωτική της κάρτα στον σερβιτόρο. Μια επαγγελματική συνάντηση ξεκινά με ανταλλαγή χειραψιών. Ένας άνδρας βήχει σε ένα κατάμεστο λεωφορείο... Μία επαφή... Μια στιγμή... Και ένας φονικός ιός έχει ήδη εξαπλωθεί.


Το Contagion είναι μια αρκετά ικανοποιητική ταινία που σε βάζει σε σκέψεις -και σε κάνει να πλυθείς από την κορυφή ως τα νύχια μόλις φτάσεις σπίτι σου- για ένα θέμα που είναι ενδιαφέρον και σχετικά επίκαιρο (ας μην ξεχνάμε την παραφιλολογία με τη γρίπη των χοίρων). Η ταινία διαθέτει πολλούς άσσους στα μανίκια της: πρώτα απ'όλα, οι ηθοποιοί δεν είναι τυχαίοι, από τον Τζουντ Λο μέχρι τη Μαριόν Κοτιγιάρ, όλοι έπαιξαν πολύ καλά το ρόλο τους. Η ιδέα επίσης ότι τίποτα δε μεταδίδεται τόσο όσο ο φόβος -όπως έλεγε και το tagline της ταινίας- παρουσιάστηκε στην ταινία (κυρίως από το χαρακτήρα του Τζουντ Λο) και έδωσε μια ανθρωπιστική διάσταση στο θέμα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι το αυτό το θέμα του "μεταδοτικού φόβου" δεν το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι συντελεστές. Είχα την αίσθηση ότι κάτι έλειπε, ότι δεν υπήρχε οπτική γωνία στην παρουσίαση της μεταδοτικής ασθένειας, αλλά ότι επρόκειτο περισσότερο για μια απλή περιγραφή της. Σαφέστατα, το τέλος ήταν πολύ έξυπνο και οι επιστημονικές εξηγήσεις πολύ ωραία παρουσιασμένες, αλλά το Contagion θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο, δεδομένου ότι το κόνσεπτ δίνει, κατ'εμέ τουλάχιστον, πολλά περιθώρια ανάπτυξης του.


Contagion Official Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου